SMF do ruky – srpen 2016 – speciál USA

Přinášíme vám první část speciálního vydání SMF, které je celé věnováno USA. V dnešním díle si můžete přečíst o filmech Arizona dream a Purpurový vrch, o hercích Viggo Mortensenovi a Johnu Turturrovi a o seriálu Supernatural.

Arizona dream (1992)

(napsala Yuina Hauptman)

arizona

Výprava do amerického snu. Jedná se o film slavného srbského režiséra Emira Kusturicy z roku 1992. Magický realismus, tak bývá nazýván režisérův způsob filmového vypravování, který nás přesvědčuje, že i nerealistické sny je možno plnit. Jedná se o jediný Kusturicův anglicky mluvený snímek. Zařazuje se mezi drama, fantasy a komedie. Film se natáčel na originálních místech v New Yorku, White Mountain (Aljaška) a v arizonském Douglasu. V České Republice měl premiéru 19.ledna 2002.

arizona4

Film začíná v New Yorku, kde žije Axel. Pracuje jako strážce ryb v zátoce a říká o sobě, že rozumí rybám. Bratranec Paul ho přijede přemluvit, aby se zúčastnil strýcovy svatby v Arizoně. Axel odmítá, bratranec ho unese a on se probouzí v Arizoně s kocovinou. Začíná prodávat auta starých značek. Obchod patří jeho strýci, kterému se nedaří a chce mu podnik předat, ale Axela auta vůbec nezajímají. Pak se v arizonském maloměstě začnou dít neuvěřitelné věci. Axel pozná svéráznou ženu Elaine a její podivínskou dceru Grace. On sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky v absolutním tichu. Elaine touží létat, Grace se chce stát želvou a zemřít, Paul si přeje být filmovou hvězdou. Axel podlehne Elaine a staví letadlo, aby se společně vydali na Aljašku. Tím začínají sny docházet ke svému naplnění. Později je stále víc přitahován záhadnou Grace. Jeho příbuzní se ho snaží přesvědčit, aby se vrátil zpět, on ale nemůže opustit obě ženy, kterým naprosto propadl. Jeho strýc umírá a Grace ke konci spáchá sebevraždu.

arizona3

Krásný film, který nám ukazuje, že každý má svůj sen. Sny, které se mají plnit, ale i sny, co se stávají noční můrou. Tohle je druh filmu, o kterém se po skončení dlouho přemýšlí. Režisér nám předhazuje americký konzumní sen, růžové cadillaky a létající ryby. Líbí se mi atmosféra filmu a úžasné herecké výkony.

arizona2

V hlavních rolí:
Johnny Depp – Axel
Jerry Lewis – strýc Leo
Faye Dunaway – Elaine
Lili Taylor – Grace
Vincent Gallo – Paul

Pár zajímavostí na konec:
– Film vyhrál v roce 1993 na MFF Berlinale stříbrného medvěda.
– Ve scéně, kde Axel (Johnny Depp) předvádí slepici a jezdí po domě na vozíku, začne Grace (Lili Taylor) hrát na harmoniku českou lidovou písničku „Pes jitrničku sežral“.
– Ve scéně v kině, kdy Vincent Gallo jmenuje herce, zmíní i Johnnyho Deppa, který zde hraje hlavní roli Axela.
– Natočen byl již roku 1991, ale do kin se dostal až o dva roky později.


Purpurový vrch (2015)

(napsala Elen Turing)

Režisérem tohoto filmu je Gillermo del Toro, na scénáři spolupracoval s Matthew Robbinsem a hudbu k filmu složil Fernando Velázquez. Tento film z roku 2015 je ve stylu starých gotických hororů, tedy plný duchů, starých domů a intrik.

Na začátku se seznamujeme s mladou Edith Cushing, nadějnou spisovatelkou, kterou ale pronásledují duchové. Po nešťastné události se provdá za mladého aristokrata Thomase Sharpa a spolu s ním odjede ze země. Po příchodu do jejího nového domova se Edith musí vypořádat nejen s Thomasovou velmi svéráznou sestřičkou Lucille a manželovým zabráním do práce, ale také nenadálou nemocí a novými duchy, kteří ji pronásledují po celém domě. Co jsou tito duchové zač a proč nedají Edith pokoj, je – jak posléze zjistíme – klíčové pro přežití naší hlavní hrdinky.

Abych neprozradila celý děj, přejdeme k zajímavostem. Původně obsazeným hlavním párem byl Benedict Cumberbatch a Emma Stone. Ti, z ne zcela známých důvodů, opustili své role a na jejich místa byli vybráni Tom Hiddleston a Mia Wasikowska. Kdo někdy viděl nějaký z filmů Del Torra (Pan’s Labyrinth, Pacific Rim, Hellboy), jistě si všiml jeho až posedlostí pro detail. To se odrazilo i v tomto filmu. Na jeho přání byl celý dům, od základů až po střechu, doopravdy postaven. Každý detail, každý stůl i židle byly vytvořeny čistě pro tento film a vše podle návrhů Guillerma. Bohužel následně byl zbořen, protože v ateliérech překážel. Jeho puntičkářství můžeme vidět i na tom, jakým stylem psal scénář. Celkově je 12 verzí a i během natáčení přicházel s novými a novými nápady. Navíc každý z herců dostal 10ti stránkovou biografii své postavy.

1478633474253856801

Teď trošku k hercům. Jak už jsem zmínila, hlavní postavy jsou Edith Cushing, kterou ztvárnila Mia Wasikowska a Thomas Sharpe v podání Toma Hiddlestona. Neméně důležitými jsou pak Lucille Sharp a doktor Alan McMichael, které zpodobnili Jessica Chastain a Charlie Hunnam. Miu můžete znát z Alice in Wonderland: Through the Looking Glass, Alice in Wonderland nebo třeba Jane Eyre. Je to 26ti letá Australanka s polskými předky. Tom Hiddleson je asi nejvíce znám rolí Lokiho v Thorovi nebo Avengers. Za zmínku určitě stojí i filmy jako War Horse nebo Only Lovers Left Alive. Co se Jessicy týče, tu jste mohli vidět v Interstellar, The Martian a Charlieho pak v Pacific Rim nebo Children of Men.

Na konec asi už jen můj osobní dojem z filmu. Je to úžasná podívaná, vizuálně a hudebně naprosto dokonalá. Děj však trošku pokulhává a mé antipatie k hlavní herečce tomu moc nepomohly, i přesto ale doporučuji film shlédnout.

cf561780-531c-0133-0af6-0e76e5725d9d ffda423fe8fabde3ac713d0bc862f6a306deabe72903d26b7cb015c78756d38c 79f6d1c87959f05df33caead60c55d4f bb2ad0e94d6848d44b88cecb0414cc0c


Supernatural

(napsala: Rose Elizabeth Angel)

Supernatural, neboli v překladu Lovci duchů, je americký seriál. Řadí se mezi mysteriózní fantasy s prvky komedie a hororu. Poprvé přišel na obrazovky 13. září 2005 na stanici The WB, ale od následujícího roku, tedy 2006, je vysílán na The CW. Seriál se letos vrátí 14. října se svojí již 12. sérií.

Seriál byl vytvořen Ericem Kripkem. Většinu dílů režíroval Robert Singer nebo Philip Sgriccia. V několika dílech z prvních čtyř sérií se režisérského křesla ujal již zesnulý Kim Manners.

Hlavní postavy Sama a Deana hrají Jared Padalecki a Jensen Ackles. Později bylo mezi hlavní postavy postupně zařazeno i několik jiných postav, jmenovitě Jim Beaver jako Bobby Singer, Mark Sheppard neboli Crowley a Misha Collins alias anděl Castiel.

Sam utekl od rodinného podniku už před několika lety. Jeho starší bratr Dean se však rozhodl zůstat s otcem a pokračovat v rodinném dědictví. Jednoho dne se Dean objeví u Sama, jelikož se jejich otec ztratil na lovu. Samovi nezbude nic jiného než odjet od své přítelkyně Jessici a pomoct bratrovi.

„Saving people, hunting things, the family business“

První, druhá i třetí série jsou většinou o novém případu na každý díl. Od čtvrté série se ale s příchodem andělů začne děj propojovat a navazovat. Během dosavadních jedenácti řad se objevují kromě obyčejných duchů, vlkodlaků a upírů i andělé a démoni. Na konci jedenácté řady nám je dokonce představen i samotný Bůh.

Seriál je v Americe i mimo ni značně oblíbený. Tomu také odpovídá neuvěřitelných jedenáct sérií a chystaná dvanáctá. O zvyšující se kvalitě svědčí i fakt, že díly z desáté a jedenácté série jsou hodnoceny jako jedny z nejlepších.

Sama Supernatural sleduji šest let. Byl to jeden z prvních cizích seriálů, který jsem sledovala s titulky. Už od začátku mého sledování jsem si ho zamilovala a v současnosti je to můj nejoblíbenější seriál. Určitě doporučuji se podívat alespoň na první sérii, po které si seriál většina z vás určitě oblíbí.


John Turturro

(napsala: Sally-Ann Olson)

John Turturro se narodil v roce 1957 v Brooklynu italským rodičům. Jeho matka pocházela ze Sicílie a byla amatérskou jazzovou zpěvačkou, jeho otec, který pracoval jako tesař na stavbách, se přistěhoval do Ameriky se svými rodiči, když mu bylo šest let.

Turturro vystudoval divadelní umění na New Yorské státní univerzitě a na Yaelově univerzitě získal v roce 1983 titul magistra umění. Svou hereckou kariéru začal na divadelních prknech – za ztvárnění hlavní postavy ve hře Danny and the Deep Blue Sea si dokonce odnesl cenu Obie (Off-Broadway Theater Awards).

Jako Jesus Quintana ve filmu Big Lebowski

Jeho filmovou premiérou byla bezejmenná rolička ve filmu Zuřící býk (Raging Bull) Martina Scorseseho v roce 1980. V roce 1986 se začal objevovat v malých rolích ve filmech Barva peněz (The Colour of Money) a Hana a její sestry (Hannah and her sisters). Hned následující rok přinesl Turturrovi první ocenění za roli Heinze ve filmu Pět rohů (Five Corners, 1987), za níž byl nominován na Independent Spirit Award. Jeho výkon v tomto filmu zaujal režiséra Spikea Lee, s nímž Turturro nakonec natočil celkem devět filmů.

Přestože většinou hraje pouze vedlejší role, ztvárnil i několik hlavních postav, například ve filmech Život v sedmém nebi (Box of Moon Light, 1996) a Lužinova obrana (The Luzhin Defence, 2000). Objevil se i v několika televizních pořadech. Do dneška má na kontě přibližně 80 filmů, přičemž další se právě natáčí (nebo se brzy začnou natáčet), 10 televizních filmů či episod ze seriálů a je podepsán pod devíti snímky jako režisér a/nebo scénárista. Právě teď natáčí film Going places (jako herec, režisér a scénárista), který má oživit postavu Jesuse Quintany z Big Lebowski .

Jako Bernie ve filmu Millerova křižovatka

John Turturro je neobyčejně talentovaný a všestranný herec. Bernie v Millerově křižovatce (1990), Barton Fink ve stejnomenném filmu (1991) a Jesus v Big Lebowski (1998) – tři role, z nichž každá je úplně jiná, přesto zahraná naprosto přesvědčivě. Bernie je malý podvodník, který by rád byl velkým mafiánem, Jesus je pedofilní hráč bowlingu a Barton Fink je idealistickým a nepříliš sebejistým scénáristou. Kdybych nevěděla, že tyto role ztvárnil John Turturro, asi bych ho ani nepoznala. Každá z těchto tří rolí vyžaduje jinou dynamiku a každou z nich John Turturro zahrál opravdu přesvědčivě. Je škoda, že za svou hereckou kariéru nedostal více příležitostí v podobě hlavních rolí – bylo by zajímavé sledovat, jak si s nimi poradí.

V roli Bartona Finka ve stejnomenném filmu

Viggo Mortensen

(napsala: Yuina Hauptman)

viggo1

Kdo by neznal Aragorna z nezapomenutelného Pána prstenů. Pojďme se společně o něm něco dozvědět. Pěknou zábavu.

viggo5

Viggo Peter Mortensen jr. se narozedil 20.října 1958, New York. Své jméno zdědil po dánském otci, který se usadil v New Yorku. Dětství měl pestré, kvůli otcově práci strávil nějakou dobu ve Venezuele a Argentině. Po rozvodu rodičů se vrátil s matkou a s dvěma sourozenci zpět do Watertown, New York. Vystudoval střední školu ve Watertown. Po promoci odjel do st. Lawrence, na univerzitě studoval státní správu a španělštinu. Později odcestoval za otcem do Dánska. Skládal básně a vydělával si příležitostnými prácemi. Pracoval v docích, jako řidič kamionu a prodával květiny. Po návratu do New Yorku pracoval jako barman – číšník, prodával zmrzlinu, stěhoval nábytek a začal se věnovat herectví. Potřeboval si vydělat, aby se mohl věnovat svým koníčkům, malování, fotografování, poezii, hudbě. Mezi jeho první role patří menší úloha ve filmu Svědek. Začal se prodírat menšími rolemi a určitě si uvědomíte, že některé jste viděli. Režisér Philip Ridley řekl „Viggo není herec, který maluje a píše, Viggo je umělec, který hraje.“ Vydal několik knih a jazzových alb, které reprezentují jeho mnohostranný talent. V roce 1987 se poznal se svou exmanželkou Christine “Exene“ Cervenka a narodil se jim syn Henry Blake Mortensen. Hovoří se o něm jako o tichém přemýšlejícím umělci, který si nenechá slávu přerůst přes hlavu. Mezi jeho lásky patří syn, koníčky a argentinský fotbalový klub San Lorenzo.

Viggo Mortensen, Academy Award nominee for Best Actor for his work in "Eastern Promises," arrives at the 80th Annual Academy Awards at the Kodak Theatre in Hollywood, CA, on Sunday, February 24, 2008.

K jeho nejpopulárnějším filmům patří :
Zrcadlivá kůže (1990)
Vyvrhel (1991)
Carlitova cesta (1993)
Krvavý příslib (1995)
Dokonalá vražda (1998)
Pán prstenu: Společenstvo prstenu (2001)
Pán prstenu: Dvě věže (2002)
Pán prstenu: Návrat krále (2003)
Dějiny násilí (2005)
Východní přísliby (2007)
Cesta (2009)
Nebezpečná metoda (2011)
Tohle je náš svět (2016)

Byl několikrát nominovaný na Zlaté Globy a New York Film Critics Circle a jednou na Oscara.

Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar
wpDiscuz