Stanovy spolku

1. Účel spolku

a) Spolek sdružuje zájemce o filmy, televizní pořady a seriály za účelem sdílení svých zážitků a jejich předávání jiným lidem. K tomu slouží především klubovna spolku na adrese http://spolekmagickychfilmu.8u.cz/.

b) Spolek organizuje pro své členy srazy, akce a herní události na škole i mimo školu.

2. Členství

a) Členem (redaktorem) spolku se může stát jakýkoliv obyvatel hradu sídlící na adrese http://www.hogwarts.cz/.

b) Podmínkou pro vstup do spolku je zaslání žádosti o přijetí interní nebo externí sovou spolku či žádostí o vstup do spolku přímo v klubovně spolků.

c) Členem se zájemce stává v okamžiku schválení členství vedením spolku.

d) Členství může být zájemci ve výjimečných případech odmítnuto; v tomto případě musí být zájemci zasláno řádné písemné odůvodnění. Důvodem odmítnutí členství může být např. malá nebo žádná aktivita ve škole.

e) Člen může být ze spolku vyloučen, pokud opakovaně porušuje stanovy, nevhodně se vyjadřuje, ve svých článcích prezentuje rasistické či jiné nevhodné nebo jinak nepřijatelné názory nebo je dlouhodobě neaktivní (viz čl. 3g).

3. Práva a povinnosti členů

a) Členové mají právo publikovat své příspěvky v klubovně spolku (webových stránkách). Své příspěvky zasílají externí sovou na adresu svetmagickychfilmu@seznam.cz.

b) Členové se zavazují, že názory vyjádřené v příspěvcích jsou jejich vlastní. V případě okopírovaných informací jsou povinni uvést jejich zdroj.

c) Členové mají povinnost platit členský příspěvek (viz článek 5).

d) Členové mají možnost si půjčovat majetek z kumbálu, mají-li k tomu povolení od vedení spolku. Vypůjčený majetek musí nejdéle do jednoho měsíce vrátit.

e) Členové mají povinnost se řídit stanovami spolku a dodržovat je.

f) Členové mají právo se účastnit akcí organizovaných spolkem.

g) Členové mají povinnost podporovat činnost spolku, a to buď finančními dary, hmotnými dary, publikováním recenzí nebo podílením se na organizaci akcí pořádaných spolkem, nebo jakoukoliv kombinací výše uvedeného.

h) Členové mají právo se proti rozhodnutí vedení spolku odvolat v první řadě u vedení spolku, a pokud i nadále s rozhodnutím vedení nesouhlasí, u studentské rady či vedení hradu.

4. Práva a povinnosti vedení spolku

a) Vedení spolku je tvořeno vedoucím, pokladníkem a tajemníkem, jimiž jsou zakládající (obnovující) členové spolku. Aktuální informace o vedení spolku jsou uveřejněny v klubovně spolku na adrese http://spolekmagickychfilmu.8u.cz/.

b) Vedoucí spolku zastupuje spolek na veřejnosti, při jednání se studentskou radou nebo vedením školy.

c) Pokladník spolku spravuje majetek spolku a vyplácí odměny členům.

d) Tajemník spolku organizuje akce spolku a dohlíží na jejich hladký průběh.

e) Vedení spolku má při svém rozhodování na mysli vždy nejlepší zájmy svých členů.

f) Člen vedení spolku může ze své funkce odstoupit. V tomto případě je do jeho funkce zvolen jiný člen spolku, který o tuto funkci projevil zájem, popř. je funkce nabídnuta nejaktivnějšímu členu.

g) Vedení spolku má právo vyloučit člena ze spolku v případě opakovaného nedodržování stanov spolku.

h) Vedení spolku má za povinnost vyplácet řádně a včas odměny.

i) Vedení spolku má za povinnost zveřejnit všechny přijaté příspěvky nejpozději do konce měsíce následujícího po jejich obdržení.

j) Vedení spolku má právo schválit vyplacení odměny (finanční nebo hmotné) nečlenovi spolku, pokud dotyčná osoba významně přispěje k chodu spolku.

k) Členové vedení spolku musí řádně vykonávat svou funkci. Pokud tak delší dobu nečiní, budou ze své funkce zbylými členy vedení odvoláni a jejich pozice bude nabídnuta některému ze členů spolku.

5. Vyloučení ze spolku

a) Člen může být ze spolku vyloučen, pokud opakovaně porušuje stanovy, nevhodně se vyjadřuje (používá hanlivé, urážlivé a jiné podobné výrazy), ve svých článcích prezentuje rasistické či jiné nevhodné nebo jinak nepřijatelné názory nebo je dlouhodobně neaktivní (viz čl. 3g).

b) Pokud některý člen splňuje podmínky v bodě 5a, vedení spolku mu zašle nejprve varování s lhůtou pro nápravu.

c) Pokud ani potom nedojde ke změně chování, je člen ze spolku vyloučen.

d) Vedení spolku vždy musí vyloučenému členovi zaslat písemné zdůvodnění.

6. Členské příspěvky a odměny

a) Minimální výše členského poplatku je stanovena na 1 srpec za kalendářní měsíc.

b) Vedení spolku může stanovit vyšší členský poplatek. O tomto svém rozhodnutí bude členy informovat alespoň 1 měsíc předem.

c) Členové nemají automatický nárok na vyplacení odměny za zveřejnění článku.

d) Vedení spolku může rozhodnout o vyplacení odměny jednomu nebo všem členům, a to buď jednorázově (mimořádně) nebo opakovaně. O tomto svém rozhodnutí informuje členy předem.

e) Pokud se vedení rozhodne vyplatit odměnu pouze některým členům, musí zveřejnit oddůvodnění takového rozhodnutí.

f) Odměny mohou být finanční nebo hmotné. Odměny vyplácí pokladník spolku. Finanční odměny se vyplácejí převodem na účet v Gringottově bance, a to nejpozději do jednoho týdne po skončení kalendářního měsíce, ve kterém byl článek zveřejněn. Hmotné odměny se vyplácejí převodem z majetku spolku do vlastnictví člena.

g) Pokladník vyplácí i odměny za různé soutěže, herní akce atd.

h) Ve výjimečných případech a za podmínky, že s tím budou souhlasit všichni členové vedení spolku, může být odměna vyplacena i nečlenovi spolku, pokud nějak významně přispěje k činnosti spolku.