Záhrada (1995)

Film Záhrada byl natočen ve slovensko-česko-francouzské koprodukci režisérem Martinem Šulíkem. Záhrada je jeho třetím celovečerním filmem, získal za něj zvláštní cenu poroty na MMF Karlovy Vary a pět Českých lvů: nejlepší film, nejlepší výtvarný počin, nejlpeší režie, nejlepší scénář a nejlepší vedlejší herec.

Poetický snímek, který je rozdělen do 14 kapitol, vypráví o třicátníkovi Jakubovi (Roman Luknár), který si neví rady se životem. Má vztah s vdanou Terezou (Jana Švandová), práce ho nebaví a navíc si nerozumí se svým otcem (Marián Labuda), se kterým žije ve stejném bytě. Odjíždí proto na nějakou dobu na chalupu po dědečkovi, u které je velká zanedbaná zahrada. Tady potkává tajemnou dívku (Zuzana Šulajová), která ho zvláštním způsobem přitahuje a způsobí, že jeho pobyt na chalupě se výrazně prodlouží.

Alegorické zpracování o návratu k přírodě a jednoduchému venkovskému životu je plné poetických obrazů, symbolů a jemného humoru, kde si každý může najít to své. Záhrada na diváka dýchá zvláštní, ale přesto přitažlivou atmosférou a harmonií a v dnešním přetechnizovaném světě tak připomíná oázu štěstí.

Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar
wpDiscuz